Модель ООН: Сканді - 2020

     Довгоочікувана й найбільш цікава подія року відбулася! Хоча пандемія й внесла свої корективи, але навіть у форматі онлайн регіональна конференція старшокласників "Модель ООН: Сканді - 2020" вкотре довела, що ця гра - не просто хобі, а стиль життя для сучасної креативної молоді, яка цікавиться не тільки глобальною політикою, але й усім світовим порядком у цілому.

     28-29 листопада позначилися для наших моделістів справжнім випробуванням: по-перше, заявлена масштабна програма конференції; по-друге, відбувся дебют її проведення  в онлайн-режимі; по-третє, одночасна робота Всеукраїнської та Міжнародної Моделей. Темою цьогорічної конференції обрана така: "Роль ООН у формуванні та підтриманні нового світоустрою". У роботі Моделі взяли участь 20 команд навчальних закладів із різних куточків України, зокрема з Києва, Мелітополя, Сєвєродонецька,  Старобільська, Миколаєва, Одеси, Харкова, Кропивницького, Полтави.
     На цьогорічній конференції «Всеукраїнська Модель ООН: Сканді -2020» працювали наступні комітети:
1. Генеральна Асамблея (GA). "Переукладання договору з нерозповсюдження ядерної зброї".
2. Програма розвитку ООН (UNDP ). "Основні критерії впровадження реформи децентралізації".
3. Комітет ООН з використання космічного простору в мирних цілях (COPUOS). "Створення правової бази для діяльності приватних корпорацій з освоєння космосу".
4. Світова Енергетична Рада (WEC). "Шляхи попередження енергетичної кризи та встановлення енергоефективності задля економічної безпеки світу".
5. Програма ООН з навколишнього середовища (UNEP). "Консолідація країн-учасниць ООН з вирішення питання щодо запобігання руйнації купола "Рунит". 
У Міжнародній Моделі, до якої долучилися представники України, Грузії, Вірменії, Польщі та Бельгії,  працювали два комітети - Security Council та Human Rights Council.

     Важливими для успішного функціонування  Моделі завжди є виступи гостей на спец-конференціях та під час роботи в комітетах. Цьогоріч тематика від спікерів  була різноманітною, починаючи з приємного вітання всім учасникам  від Посла Фінляндської Республіки п.Пяйві Лаїне. Цікавими стали виступи Павла Замостьяна, представника Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні; Олени Рихальської, канд.псих.наук, психолога-практика; Миколи Болховітіна, члена Ради стандартизації та метрології нафтогазового комплексу; Олександра Краєва, нашого випускника, а нині аспіранта  Інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка; Антона-Жозефа Хагена, координатора та аналітика офісу ООН.

     Результатом будь-якої Моделі ООН є прийняття резолюцій від кожного комітету. І хоча не всі документи були підтримані й проголосовані делегатами, робота над їх створенням здійснена  змістовно й досить потужно. 
     Закриття конференції відбулося, найкращі делегати визначені, тому маємо подякувати організаторам Моделі, а саме: генеральному секретарю Євгенію Плющевському, президентам  Катерині Старшиновій та Катерині Бабик, головам комітетів Юлії Усовій, Анастасії Болховітіній,  Олександру Щелкунову, секретаріату, прес-центру на чолі з Наталією Кузнєцовою, куратору та натхненнику гри Єлизаветі Глотовій, волонтерам, батькам, а також усім делегатам та учасникам конференції.

     До зустрічі на Моделі ООН: Сканді -2021 !