Модель ООН: Сканді -2018

      Якщо ви все ще думаєте, що сучасна молодь пасивна і безініціативна - це означає, що ви ніколи не були у Скандинавській гімназії на Моделі ООН, регіональній  конференції для старшокласників, яка імітує роботу різних органів Організації Об’єднаних Націй. Обов’язковими елементами цього заходу є зустрічі з політичними експертами, послами та дипломатами, цікаві дискусії під час засідань та дипломатичний бал.
     Темою Х ювілейної конференції старшокласників «Модель ООН: Сканді-2018», яка відбувалася 29.11-01.12.2018, стала «Міжнародна кооперація як основний чинник досягнення цілей сталого розвитку». На Гру приїхали 28 команд з різних закладів середньої та вищої освіти столиці, а також молоді дипломати з Дніпра, Кропивницького, Мелітополя, Сєвєродонецька.
       На відкриття завітали представник Фонду ООН в галузі Народонаселення в Україні п. Каспер Пік, головний спеціаліст Департаменту загальної середньої та дошкільної освіти МОН України п. Оксана Коваленко, керівник освітнього напрямку БФ «Восток SOS” п.Юлія Кішенко, а також директори закладів середньої освіти м.Києва.
      Спец-конференцію  провів радник із політичних питань Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні п. Юзеф Ланг, а до одного з комітетів завітала начальник відділу контролю над озброєннями та нерозповсюдженням департаменту  міжнародної безпеки МЗС України п. Катерина Біла.
     Родзинками відкриття стали вітання генеральних секретарів Моделі ООН: Сканді попередніх років, захоплюючий виступ першокласників і зворушливий танок ансамблю «Шарм».
     День другий, окрім роботи в комітетах, став цікавим завдяки зустрічі на спец-конференції з протоієреєм, військовим капелланом, першим заступником голови Синодального управління військового духовенства УПЦ КП, настоятелем Свято-Миколаївського храму на Татарці о. Тарасом Мельником. Шановний гість повідав історію створення й діяльності Української православної церкви, особливості надання  нам Томосу, а також відповів на хвилюючі й неоднозначні питання делегатів.
     Другий день завжди відзначається феєричним закінченням – дипломатичним балом. Це неймовірне дійство, коли близько дев'яноста пар рухаються залою у вихрі танцю, коли різнокольорові спідниці жіночих суконь переливаються усіма  кольорами райдуги, а чоловічі костюми підкреслюють солідність та важливість заходу.
     Третій день – найскладніший і найважливіший. Відбулася зустріч з керівником Головного департаменту з питань економічної політики Адміністрації Президента України Олегом Канцуровим. Також це  день підбивання підсумків, прийняття резолюцій, нагородження найкращих делегатів і завершення роботи. Резолюція – це документ, який учасники засідання мають створити задля вирішення проблеми порядку денного. Його утворення завжди супроводжується бурхливими дискусіями, довгими дебатами й обговореннями. Цього разу було прийнято чотири з п’яти резолюцій. Але все ж таки, закінчуючи кожну Модель, ми можемо побачити гідні, дорослі проекти, які дійсно можна втілювати в життя.
     Зазвичай організаторів Моделі розривають два почуття: радощі від успішно проведеної конференції і сум від того, що вона скінчилася.  
     Цікавим фактом є те, що Модель ООН у Скандинавській гімназії створюється «дітьми і для дітей». Це потребує значних зусиль, відповідальності, лідерських здібностей і вільного часу. Та не зважаючи на це, учні Скандинавської гімназії, починаючи з сьомого класу вливаються у моделістський рух.
     Це не перша і точно не остання Модель Організації Об’єднаних Націй в Скандинавській гімназії. Тому ми бажаємо організаторам наснаги, подальших успіхів і ще більше вдало написаних резолюцій!