Модель ООН: Сканді – 2016

25 листопада у Скандинавській гімназії  відбулася  VIII регіональна конференція "Модель ООН: Сканді - 2016"  за темою: "Трансформування нашого світу: досягнення глобальних цілей сталого розвитку до 2030 року".

     На відкриття заходу завітали: посол Фінляндії Юха Віртанен, аташе з питань оборони Посольства Швеції Петер Ліден, посол з особливих доручень МЗС України Юрій Пивоваров, аташе з питань культури посольства Грузії в Україні Зураб Топурія, депутат Київради Вадим Ноздря, представник депутата Київради Ігоря Баленка пані Оксана Федоренко, директор партнерської школи м. Тбілісі Георгій Момцелідзе, а також  директори та вчителі шкіл.
    Модель ООН - освітня ролева гра, в ході якої імітується засідання різних органів системи ООН. Її учасники виступають у ролі дипломатів, відтворюючи роботу Організації з дотриманням реальних правил процедури. Вони представляють різні країни й беруть участь в обговоренні поточних злободенних питань порядку денного в ООН. Щорічно проходять сотні Моделей ООН у всьому світі, а 2009 року вперше відбулась Глобальна Модель ООН. Скандинавська гімназія приєдналася до моделістського руху у 2008 році. Згідно з інформацією, розміщеною на сайті Представництва Організації Об'єднаних націй, ми входимо до десяти найкращих Моделей ООН в Україні.
    Основною метою конференції є сприяння розвитку світогляду старшокласників, формування лідерських, політичних та соціальних компетентностей. Молодь набуває незабутнього досвіду проведення перемовин, а також можливість потренуватися у майстерності переконання й публічного мовлення.
     «Модель ООН: Сканді» є авторитетним заходом, який щороку збирає до 300 учасників із різних куточків України. Цьогоріч у конференції беруть участь 28 команд. Серед них представники київських навчальних закладів: Гуманітарна гімназія «Гармонія», спеціалізована школа «Тріумф», ліцей «Наукова зміна», НВК «Домінанта», ліцей «Інтелект», Києво-Печерський ліцей № 171 «Лідер», спеціалізована школа № 291, гімназія № 136, НВК      № 167, студенти Київського міжнародного університету, а також шкіл          м. Черкаси та м. Мелітополя. Вперше до гри приєдналася команда Публічної школи № 98 м. Тбілісі (Грузія).
     Досвід, практичні навички, які отримує молодь під час конференції, допоможуть їй не тільки краще розуміти структуру, логіку ухвалення рішень у міжнародних організаціях, а й розуміння базових принципів роботи світових інституцій та гідно представляти в майбутньому Україну на міжнародній арені.
     Протягом конференції відбувся круглий стіл «Реформуємо Україну – реформуємо світ», який провели посол з особливих доручень МЗС України  Юрій Пивоваров та 1-й секретар департаменту міжнародної безпеки МЗС України Єгор Пивоваров. Старшокласники довго не відпускали гостей, ставлячи безліч питань, що стосувалися міжнародних проблем, а також перспектив дипломатичних відносин України та інших держав.
       У зв’язку з відзначенням роковин пам’яті жертв голодоморів України в усіх комітетах відбулася хвилина мовчання, а також пролунала радіогазета.
      Традиційною для нашої Моделі, звичайно, є дипломатичний бал, який цьогоріч  присвячений квітам. Неймовірне видовище, під час якого делегати представляють до 15 загальновідомих танців з різних держав, захопило всіх присутніх.
      На третій день конференції  «Секретна особа» завітав відомий український публіцист, письменник та громадський діяч Дмитро  Капранов, який провів плідну дискусію з питань розбудови демократичного суспільства.
       Завершилася конференція голосуванням за резолюції, що стало наслідком роботи в комітетах.  Усім учасникам було вручено дипломи і подяки.
   Дякуємо всім, хто долучився до цього дійства: учасникам, організаторам, вчителям, кураторам, хореографам, батькам, а особливо натхненнику проекту Глотовій Єлизаветі Антонівні.

<< Назад