День святої Люсії

14 грудня за традицією у гімназії відбулося святкування Дня святої Люсії, яке є національним для Швеції. Учні, що вивчають шведську мову, завітали до школярів карнавальною  ходою у білих сукнях і з палаючими свічками. Це свято пов’язане з сицилійською мученицею Люсією, засліпленою й убитою за віру у Христа.

Традиція святкування Дня святої Люсії практично не змінилася з ХVІІст. У Стокгольмі та Гельсінкі проходить церемонія виборів і коронації Люсії, а наряд «королеви свята» символічний: біле плаття позначає невинність і чистоту дівчинки;  червоний пояс, яким вона підперезана – мученицьку смерть; вінок – німб, символ святості, а палаючі свічки – світло. У кожній школі також вибирають свою Люсію і влаштовують свята зі співами традиційних гімнів й улюбленою стравою – люсікетами (шафранове тістечко з родзинками).

Напередодні свята наших учнів – учасників хору «Веселі нотки» – до своєї резиденції запросив військовий аташе, підполковник Збройних Сил Швеції Петер Ліден. Діти привітали господарів із Національним святом традиційними шведськими піснями.

День святої Люсії

День святої Люсії Скандинавська гімназія

День святої Люсії, новини Скандинавської гімназії

<< Назад