Київ – Тбілісі: два серця - одна душа

Міжнародні партнерські зв’язки розпочалися вже на початку навчального року. З 7 по 15 вересня гімназія зустрічала своїх довгоочікуваних друзів із грузинської школи «Опіза» м.Тбілісі,  які вже вдруге відвідали Київ і наш навчальний заклад.

Цей освітній проект, що продовжується завдяки спільним зусиллям обох шкіл, ще раз доводить, що відстані і кордони між нашими державами не стають на перешкоді дружбі, щирим почуттям, співробітництву.

20 учнів і вчителів на чолі з директором школи «Опіза» Гочею Урушадзе провели тиждень в українських сім’ях, пізнаючи національний колорит, звичаї і традиції нашого народу. Програма перебування гостей була надзвичайно насиченою, пізнавальною і різноманітною. Грузинські підлітки ознайомилися з гімназією, її особливостями. Також вони мали змогу поспілкуватися зі своїми ровесниками в євроклубі «Вікінги», де обговорювали такі питання: «Роль молоді у збереженні навколишнього середовища», «Збереження культурної спадщини на міжнародному рівні – запорука поваги до різних культур та світових цінностей», «Проблема ксенофобії в сучасному світі». Найцікавішою для обговорення була тема захисту навколишнього середовища, тому що і Україна, і Грузія  – країни з дивовижною особливою природою. І саме ми, молоде покоління, повинні докласти всі зусилля, щоб зберегти її. «Ми – складова одного цілого. Саме від нас залежить, яким буде світ у майбутньому, – говорить Василій Беруашвілі, один з учнів тбіліської школи. – Ми не повинні боротися з наслідками. Ми повинні боротися з проблемою».

Культурна програма була не менш цікавою. Це і оглядова екскурсія по Києву, і відвідування Києво-Печерської Лаври, Музеїв Великої Вітчизняної війни, дорогоцінностей, Води тощо. Дуже вразила наших грузинських друзів подорож до етнографічного комплексу «Українське село», де вони мали можливість поринути в український народний побут, познайомитись з традиційним устроєм та ремеслами тощо.

Важливою, на наш погляд, виявилася і зустріч тбіліських учнів у посольстві Грузії в Україні, де вони ознайомилися з роботою дипломатів, провели екскурсію і поспілкувалися з послом п. Михайлом Уклебою. Цим учнівським проектом зацікавився і грузинський культурний центр «Іберіелі», що на чолі з президентом Асоціації грузин в Україні п. Бісиком Шамугія запросили українських і грузинських школярів до себе на святкування нового навчального року.

Цей партнерський проект, що передбачає взаємний учнівський обмін між навчальними закладами, завершився чудовим концертом, який підготували учні і вчителі Скандинавської гімназії під назвою «Україна – Грузія: два серця – одна душа». На цей захід були запрошені поважні гості: аташе з питань культури посольства Грузії п. Зураб Топурія, поет і літературознавець Рауль Чілачава, викладачі Грузинського культурного центру. Учні гімназії у своєму виступі розповіли про українського грузина, перекладача Р.Чілачаву, який, у свою чергу, зауважив, що наші дві країни є стратегічними партнерами не тільки в економічній сфері, а й духовній і культурній.

Прощання із грузинською делегацією було емоційним і тремтливим. Учні Скандинавської гімназії, які провели незабутній тиждень із своїми кавказькими друзями, одержали запрошення від школи «Опіза» відвідати Грузію у травні 2014 року.

Отже, до зустрічі навесні!

Київ – Тбілісі: два серця - одна душа Київ – Тбілісі: два серця - одна душа Київ – Тбілісі: два серця - одна душа
Київ – Тбілісі: два серця - одна душа Київ – Тбілісі: два серця - одна душа Київ – Тбілісі: два серця - одна душа
Київ – Тбілісі: два серця - одна душа Київ – Тбілісі: два серця - одна душа Київ – Тбілісі: два серця - одна душа
Київ – Тбілісі: два серця - одна душа

<< Назад